Σεμινάριο Ιστορίας και Θεωρίας της Φωτογραφίας

Ιστορία και Θεωρία της Φωτογραφίας

Διδάσκων: Πάρις Πετρίδης
Online Live Sessions

Διάρκεια: 11 δίωρες συναντήσεις
Περίοδος: 15/11/2023 – 07/02/2024

Σε έντεκα δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις ο Πάρις Πετρίδης θα αναλύσει αισθητικές τάσεις, επιτελεστικές πρακτικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις μέσα από το έργο εβδομήντα περίπου φωτογράφων από την χαραυγή του μέσου (1839) έως σήμερα. Οι υπό εξέταση φωτογραφίες και η σχετική, διακειμενική βιβλιογραφία θα μοιράζονται ηλεκτρονικά πριν από κάθε συνάντηση.

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες, φοιτητές, φιλότεχνους που επιθυμούν μια βαθύτερη κατανόηση του συντακτικού και της πολυσημίας της φωτογραφικής εικόνας.

Περιεχόμενο σεμιναρίου
Τα θέματα των εισηγήσεων είναι επιγραμματικά τα εξής:
•Τι είναι η Φωτογραφία; Πρωτο-φωτογράφοι. Πικτοριαλισμός. Πρώιμος Μοντερνισμός.
•Μοντερνισμός. Ευρωπαϊκή πρωτοπορία του μεσοπολέμου. Σουρεαλισμός, Bauhaus, Νέα Αντικειμενικότητα.
•Φωτογραφία δρόμου. Το φωτογραφικό δοκίμιο. Φωτογραφία και ιδιωτικός χώρος.
•Το τοπίο: Θεωρία και πρακτική. F64. Νέοι Τοπογράφοι. Φωτο-εννοιολογία. Σχολή του Düsseldorf.
•Το πορτραίτο
•Μεταμοντερνισμός. Το σκηνοθετημένο ντοκουμέντο. Το μη αναπαραστάσιμο.
•Σύγχρονες φωτογραφικές πρακτικές: Μετα-ντοκουμέντο (post-doc). Εγγύς ντοκουμέντο (near document). Φωτογραφία εκ των υστέρων (late photography). Φωτογραφία και μνήμη. Φωτογραφία και διαδίκτυο.

Μεθοδολογία διδασκαλίας
Τα μαθήματα διενεργούνται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής τηλεδιάσκεψης Zoom, με απευθείας διδασκαλία σε ζωντανή σύνδεση (live streaming). Οι συμμετέχοντες συμμετέχουν ενεργά μέσω υπολογιστή, προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την επικοινωνία, ακριβώς όπως γίνεται στην αίθουσα.

Ημερομηνίες σεμιναρίου
Το σεμινάριο περιλαμβάνει 11 συναντήσεις, διάρκειας 2 διδακτικών ωρών, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη από τις 15 Νοεμβρίου 2023 έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2024 και ώρες 19:00-21:00.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Κόστος Προγράμματος
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για το σεμιναριακό πρόγραμμα είναι 140 €. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 50 €. Το υπόλοιπο ποσό των 90 € θα πρέπει να καταβληθεί έως τρεις ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.

Επιπλέον παροχές

  1. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
  2. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival 2024, στο Μουσείο Μπενάκη.
Scroll to Top